75 000 bollar i luften

BK Fåkens nya bollrobot har på sex månader skjutit 75 000 bollar på träningarna i Färjestaden. Ovärderligt träningshjälpmedel, säger Mikael Tornemo som tillsammans med Sparbanksstiftelsen Öland såg till att roboten kom till klubben.

Träna med en robot
Bollroboten hos BK Fåken går varm på träningarna. Alla medlemmar har tillgång till den. Den används såväl till att lära de minsta knattarna att träffa rätt på bollen som till att köra musten ur klubbens vassaste tävlingsspelare, eller låta en ensam motionär få hjälp med träningen. På träningen vi besöker tränar de yngsta ungdomarna nätspel, tränaren Mikael Tornemo låter roboten mata bollar till höger och vänster. En välriktad boll precis över nätet som knatten får jaga än från ena sidan, än från andra. ”Bra där! Lite högre och närmare nätet på nästa”, ekar i lokalen när Micke ger sina instruktioner. Knattarna ler och kämpar.

När ungdomsträningen tar slut börjar tävlingsspelarna samlas. På de fem banorna i sporthallen delas olika övningar ut. På bana 1 står roboten och väntar på att fyllas med 40 nya bollar. När övningarna drar igång är roboten mer aggressiv. Tornemo har skruvat upp frekvensen och hastigheten på bollmatningen. De vältränade spelarna kastar sig från ena sidan, tillbaka till banans mitt och fram igen på andra sidan. Roboten styrs idag manuellt av Mikael, och han ger dem ingen ro. Man inser snabbt fördelen med roboten. Ju tuffare motståndare, desto bättre träning. Här har BK Fåken skaffat sig en rejäl fördel. Tillsammans med tränarens kompetens och ledning gnuggas slagen in tills de sitter.

Badenko träningsrobot skjuter upp till 3 bollar i sekunden, mellan 30–160 km/h. Allt från en lös nätboll till en stenhård smash. Maskinen kan även ställas in på automatik och mata bollar kort och långt, höger och vänster om vartannat. Det är förhållandevis ovanligt med bollrobot bland badmintonklubbarna i Sverige. Specialbyggen kan ofta kosta runt 100 000 kr och det är inte många klubbar som mäktar med det. Tornemo hittade, efter mycket letande, en fransk maskin, Badenko, för 23 500 kr. En utmärkt maskin som nu har gått problemfritt tre träningar i veckan i sex månader. Den verkar underhållsfri. Den skjuter ut bollarna mellan valsar med gummiband som slungar ut bollarna.
– Gummibanden, som vi fick extra uppsättningar av, verkar vara den enda slitdelen men vi har inte behövt byta dem heller, säger Tornemo.

Skärmavbild 2016-06-15 kl. 14.42.53

Division 2, division 3 och på väg tillbaka till tvåan
BK Fåken har länge hållit sig i division 2 men med en av de vassaste spelarna gravid och mammaledig ramlade man ner i div. 3. Där har man dock dominerat och allt tyder på att man tar sig upp direkt igen. Om allt går som planerat ska klubben kunna säkra division 2 spel redan vid seriespelet i mars 2016 i Kalmar. Ska vi tacka bollroboten för det? Blir det inte klart där så finns ytterligare en chans vid säsongens sista match i Jönköping i april. I Kalmar möter man förutom BK Kvasten även seriens näst bästa lag, Team Blekinge Väst 2. Totalt spelar sex lag i div. 3 Syd A.

BK Fånken i Färjestaden
BK Fåken har två serielag. Seniorerna i div. 3 Syd A och juniorerna i Smålandsligan. Föreningen har i fyra år stått värd för Ölandsspelen som är en uppskattad tävling som växer för varje år. År 2016 blir det femårs jubileum. Klubben har ca 80 medlemmar, från ungdomar 7-10 år upp till tävlingsspelande seniorer. Där finns även en grupp motionärer, så du är välkommen även om du inte tänker satsa på att tävla. Klubbens målsättning är att vara ett stabilt division 2 lag. Hoppas bollroboten hjälper er på vägen och lycka till!

Ölands bank ger mer
– Vi fick ett jättebra stöd från Sparbanksstiftelsen. Jag hörde av en vän om dem och tänkte att vi kanske kunde få lite hjälp till en bollrobot, men stiftelsen betalade hela roboten. Badminton är en dyr sport. Det tror man kanske inte, eftersom man inte behöver en massa utrustning och skydd. Visst går det åt några racketar per säsong och visst får de strängas om ibland, men den största utgiften för en badmintonklubb är bollar. Till våra 80 medlemmar gör vi varje år av med fjäderbollar för 35 000 kr, så en hjälpande hand är alltid välkommen. Ett stort tack till Sparbankstiftelsen från hela klubben, hälsar Mikael Tornemo.

Fakta BK Fånken
Träningslokal:
Sporthallen vid Färjestadens skola
Seriespel: För närvarande i div 3.
Medlemmar: ca 80 st.
Ungdomsverksamhet: ca 40 st. 7–16 år
Tävlingsspelare: seniorer ca 15 st., ungd. 6 st.
Motionärer: Motionärerca 15 st.
Tränare: Mikael Tornemo
Bollrobot: Badenko