Hundra år gamla träfigurer lockar hundratals

Inger AnderssonPå södra Öland längs Fågelvägen ligger det pittoreska muséet med den lokala konstnären Gustaf-Jons träskulpturer. Trots att hans verk är över hundra år gamla, fortsätter besökare att beundra det vackra hantverket som ställs ut på J.A.G.S museum. En av eldsjälarna som gör det möjligt är Inger Andersson, muséets ekonomiansvarige.

Inger Andersson arbetar på muséet som ekonomiansvarig sedan -97. Men hon sköter mer än så, hon är den som välkomnar besökare som anländer via buss och tar även hand om muséets café under vissa perioder. Trots att det snart är dags att lämna över stafettpinnen till någon annan, kommer hon att fortsätta hjälpa till. När jag ringer upp henne är en av mina frågor vad som driver henne?*
– Möten med alla olika typer av människor driver mig, svarar hon. Det är roligt att se att det är så många som kommer tillbaka och så många som uppskattar utställningarna och även besökare som kommer förbi bara för att ta en fika.

Under sina år som aktiv på muséet, har Inger haft mycket att göra inom många olika delar. Hon har skött personalfrågor och även utbildat personalen. Museet har vuxit under de senaste åren sedan det byggdes 2007 av ideellt arbete och med bidrag från Sparbanksstiftelsen Öland. Innan nuvarande byggnaduppfördes, var verksamheten lagd i Gustaf-Jons gamla hus.

”Verken ska visas för en ringa penning”
Inger hade hört talas om den berömda konstnären som är ett känt namn på Öland. När hon blev tillfrågad om att sköta ekonomin, eftersom hon tidigare varit anställd på bank, kändes det som en spännande utmaning. Johan August Gustafsson ”1852-1932” levde hela sitt liv i Segerstads socken på sydöstra Öland. Han var bondeoch sjöman men framförallt var han konstnär, bildhuggare och möbelsnickare. Hela sitt liv vid sidan om jordbruket använde han till att skulptera i material som han hittat i sjön och påstranden. Havet och båtar var en viktig del av hans liv. Han gjorde många skeppstavlor och fartygsmodeller. Eftersom gården han bodde på låg alldeles intill Östersjön, fick han mycket av sitt material till konstverken från förlista skepp.

I hans testamente stod det att hans verk skulle visas för en ringa penning. Pengarna går nu till att restaurera och hans konstverk har varit på utställningar i hela Norden. Förutom Gustaf-Jons skulpturer ordnar även muséet utställningar och föreläsningar av lokala och ditresande konstnärer och aktuella personer.
– Alla utställningar och event drar olika besökare, det är roligt att se en sådan stor bredd på publiken. En återkommande föreläsning är med utrikeskorrespondenten Cecilia Uddén som är sommarboende på Öland.
Hon brukar dra upp till hundra personer till sina kvällar. Vi har även kulturkvällar och händelser i samband med andra lokala event som under Kristihimmelsfärdhelgen och Skördefesten.

jags museumEn viktig del i att locka besökare till östra Öland
Inger har bott på Öland sommartid sedan slutet på 50-talet då hon träffade sin man på ön. Året runt har de bott här sedan -97 och hon tycker att varje årstid har sin tjusning. En vinter hon minns bäst var en då det snöade så mycket att hon och hennes man blev insnöade i huset. Som tur var inträffade det under julhelgen och mycket mat fanns i kylen. Däremot fick de fira jul utan familjen i Kalmar.

Jag blir nyfiken att fråga om hon har någon favorit bland hans verk?
– Tavlan Skeppet, är en favorit förklarar Inger. Även Farao med väktare som är en av hans mest kända träfigur gillas av många besökare. Något som är imponerande, är att han gjorde alla statyer i ett enda stycke, bara armarna är lösa. Då konstnären dog på 30-talet, är verken över hundra år gamla. Trots sin höga ålder har de åldrats med värdighet. All färg är originalfärg som har bevarats. Även om trämaterialet kan spricka en aning under vinterkylan, går det tillbaka samtidigt som vädret blir mildare och luftfuktigheten högre.

Inger tycker att muséet är en viktig del i att få besökare till området. Alla företagare på östra Öland samarbetar för att locka fler turister och boende. Här händer alltid något som kan vara av intresse för besökare, berättar hon.

Just nu är förberedelserna igång inför den nya säsongen och bokningar med turistbussar har redan gjorts. Årets premiärhelg blir vid Kristihimmelsfärd, som sammanstrålar med andra event på ön. Inger ser fram emot en ny säsong, även om dåligt väder ger många besökare, får vi ändå hoppas på en vacker sommar, avslutar hon.